Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω ακουλουθεί μία λίστα των πιο συχνών ερωτημάτων που δεχόμαστε...


Το πρόγραμμα "Κολύμβησης βρεφών και νηπίων" είναι μια φυσική δραστηριότητα που έχει ως στόχο της την εκμάθηση και ανάπτυξη ικανοτήτων κολύμβησης και ναυαγοσωστικής, υπό τη μορφή παιχνιδιού. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε γονείς, βρέφη και νήπια ηλικίας 3 μηνών έως και 5 ετών.

Φυσικά. Όλοι οι παιδίατροι παγκοσμίως συστήνουν την κολύμβηση ως την καταλληλότερη πρώτη μορφή άσκησης. Βοηθάει στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών και στην μείωση της συχνότητας που αρρωσταίνουν. Μάλιστα συστήνεται όχι μόνο σε υγιή μωρά, αλλά και σε μωρά που παρουσιάζουν ιατρικά προβλήματα όπως κινητικά, άσθμα κτλ. Η μοναδική περίπτωση που ίσως ο παιδίατρος να μην προτρέψει την συμμετοχή στην κολύμβηση είναι η παρουσίαση δερματικών παθήσεων.

Ναι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Τα βρέφη συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με τον ενήλικο συνοδό τους (τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2,5 ετών) υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων, πιστοποιημένων εκπαιδευτών.

Η πισίνα είναι εσωτερικού χώρου, θερμαινόμενη και με χαμηλή στάθμη νερού. ο εκπαιδευτής βρίσκεται πάντα μέσα στο νερό. Η βρεφική κολύμβηση εφαρμόζεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια και πλέον και στη χώρα μας με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Επιπλέον το μάθημα περιλαμβάνει εκμάθηση κανόνων ασφαλείας στο νερό για τα βρέφη και τους συνοδούς τους.

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία. Όσο πιο μικρά ξεκινήσουν, τόσο πιο ομαλή θα είναι η προσαρμογή τους στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο εύκολα θα καθοδηγούνται από τους εκπαιδευτές. Η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα βρέφος κολύμβηση είναι από 3 μηνών, όπου ακόμη εκτελούν αντανακλαστικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα αναπνοής, όταν βρίσκονται κάτω από το νερό.

Αυτό συμβαίνει, διότι τα βρέφη διατηρούν τις αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και έξω από τη μήτρα για μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας πρόσφατες τις μνήμες από την εννιάμηνη παραμονή τους σε υγρό στοιχείο στην κοιλιά της μητέρας τους.

Ναι. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και επομένως όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τόσο η πισίνα, όσο και οι υπόλοιποι χώροι, όπως τα αποδυτήρια και οι χώροι αναμονής έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία για αυτές τις ηλικίες.

Όχι. Τα περισσότερα βρέφη που ξεκινούν κολύμβηση από 3 μηνών πρώτα μαθαίνουν να κολυμπούν και στη συνέχεια να περπατούν. Επιπλέον περπατούν πιο γρήγορα από τα βρέφη που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης, λόγω κυρίως της μυικής τους ενδυνάμωσης, της ανάπτυξης της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων μέσω του προγράμματος.

Το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης πραγματοποιείται σε ένα ιδανικά διαμορφωμένο περιβάλλον εκπαίδευσης με οδηγό το παιχνίδι, τη δημιουργική απασχόληση και την έλλειψη πίεσης.

Το παιδί είναι ο γνώμονας, ο γονέας το μέσον και ο δάσκαλος ο οδηγός. Και οι τρεις συνθέτουν μία ενιαία μονάδα της οποίας η αρμονική λειτουργία έχει ως αποτέλεσμα την διαπαιδαγώγηση του νηπίου, την θωράκιση της υγείας του και την ενίσχυση της σχέση γονέα και παιδιού.

Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας του και την δεκτικότητά του.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να τονίσουμε την διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και τον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης και απόδοσης τους. Ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με παιδιά με ξεχωριστή προσωπικότητα, θέληση και κλίση, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παρουσιάσουμε την απόλυτη απόδοση των παιδιών σε κάθε χρονικό διάστημα.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για το τι δεξιότητες αποκτούν τα παιδιά αλλά και οι γονείς σε κάθε αντίστοιχη χρονική περίοδο, με τη συμμετοχή τους στη βρεφική κολύμβηση και έπειτα από σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση:

Ηλικία Παιδιά Γονείς
6-12 μηνών Σε αυτή την ηλικία νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο νερό με την παρουσία του γονέα, συμμετέχουν σε τραγουδάκια και παιχνίδια και εκφράζουν την ευχαρίστησή τους με χαμόγελα και παλαμάκια. Μαθαίνουν αρχικά να κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό μετά από συγκεκριμένο σύνθημα. Στην πορεία θα μπορούν να κολυμπούν ανάμεσα σε δύο ενήλικες μέσα στο νερό για 5 περίπου δευτερόλεπτα, να κολυμπούν και να πιάνουν την άκρη της πισίνας και να κάνουν μια μικρή βουτιά από καθιστή θέση από τη άκρη της πισίνας ή το στρώμα επίπλευσης. Αντίστοιχα οι γονείς μαθαίνουν βασικούς κανόνες ασφαλείας στο νερό, όπως ασφαλή είσοδο και πως να κρατούν και να υποστηρίζουν το βρέφος ώστε να αισθάνεται ασφάλεια. Επιπλέον και τα βρέφη και οι γονείς μαθαίνουν να χαλαρώνουν και να διασκεδάζουν στο νερό παρέα σε ένα υπέροχο γεμάτο κέφι περιβάλλον.
12-24 μηνών Νήπια που έχουν αποκτήσει τις παραπάνω δεξιότητες, αισθάνονται πλέον περισσότερο ανεξάρτητα από τον γονέα και εξερευνούν το περιβάλλον και το νερό με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης αλληλεπιδρούν εντονότερα με τους συνομηλίκους τους με την υποστήριξη του γονέα. Πραγματοποιούν βουτιά από την άκρη της πισίνας και επιστρέφουν σε αυτή ενώ τα μεγαλύτερα νήπια που συνεχίζουν την εξάσκηση έως και την ηλικία των 24 μηνών αυξάνουν την αντοχή και την τεχνική τους καταφέρνοντας να φτάσουν κολυμπώντας έως τον γονέα Οι γονείς κατανοούν και απολαμβάνουν τον ρόλο τους ως υποστηρικτές της προσπάθειας των νηπίων, με την παροχή της κατάλληλης βοήθειας κατά την είσοδό τους στο νερό, στην διάρκεια του μαθήματος και κατά την έξοδό τους από την πισίνα.
24-36 μηνών Πλέον τα νήπια είναι ικανά να μάθουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πάρουν αναπνοή. Βέβαια την συγκεκριμένη δεξιότητα θα ήταν υπερβολή να την διδάσκουμε σε τόσο μικρή ηλικία, αλλά περιμένουμε από μόνα τους τα δελφινάκια μας να αποκτήσουν αυτή τη δεξιότητα καθώς δυναμώνουν και εξερευνούν το υγρό στοιχείο. Η αυτοπεποίθηση τους μέσα στο νερό είναι ιδιαίτερα αυξημένη και μπορούν να πιάνουν αντικείμενα από τον πυθμένα της πισίνας με βουτιά. Οι γονείς πλέον έχουν αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις ασφαλείας και εκπαίδευσης στο νερό. Αποτελούν τον προσωπικό δάσκαλο του κάθε παιδιού, τον υποστηρικτή και «θαυμαστή» του. Βοηθούν τα παιδιά να αυξήσουν την αυτονομία τους, υπενθυμίζοντας  τους ταυτόχρονα τους κανόνες ασφαλείας στο νερό. Και τα προετοιμάζουν για την αποχώρησή τους.
36-48 μηνών Πλέον τα παιδιά είναι έτοιμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της βρεφικής κολύμβησης, χωρίς την παρουσία του γονέα. Θα αρχίσουν τώρα να κολυμπούν ύπτιο και θα έχουν την δυνατότητα εναλλαγής από πρόσθια σε ύπτια θέση μέσα στο νερό. Πλέον οι γονείς υποστηρίζουν το δελφινάκι τους έξω από το νερό.

Στα πρώτα μαθήματα είναι καλό να βρίσκεστε στον χώρο της πισίνας 20 λεπτά νωρίτερα, ώστε η προετοιμασία να γίνετε με ομαλούς ρυθμούς και να έχετε το χρόνο να εξοικειωθείτε εσείς και το βρέφος με τον περιβάλλον. Γενικά 10 λεπτά πριν το μάθημα είναι επαρκής χρόνος προετοιμασίας για εσάς και το βρέφος.

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι:
 • Αδιάβροχη πάνα-μαγιό (swim pants Libero)
 • Ενισχυμένο μαγιό με διπλή επένδυση
 • Σαγιονάρες για το παιδί (αν περπατάει) και τον συνοδό
 • Μία βαμβακερή μπλούζα για τον συνοδό
 • Μπουρνούζι ή πετσέτα και σεσουάρ
 • Σκουφάκι και γυαλάκια κολυμβητηρίου μόνο για παιδιά από 3 χρονών και πάνω
 • Μάλλινο σκουφάκι για την έξοδο από το κολυμβητήριο.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται:

Για το παιδί:

 • 3 φωτογραφίες ταυτότητας του παιδιού
 • Βεβαίωση από παιδίατρο

Για τον συνοδό βεβαίωση από:

 • Παθολόγο
 • Δερματολόγο
 • Γυναικολόγο (για τη μαμά)

Bρήκατε ότι ψάχνετε

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε.

Ρωτήστε μας

Αναζήτηση στο site